Efter lite snabb huvudräkning. Ungefär så mycket pengar har vi betalat för vår bil som vi köpt. En snabb tanke är också att den där jävla bilen ska f*n ta oss cirka 1000 mil runt Australien utan att ens tänka tanken att att ge ifrån sig det minsta missljud i förgasaren. I sådana fall ska bilhandlaren bli hett omdiskuterad på alla forum som finns för backpackers som ska köpa bil i Sydney för lång tid framöver och bli svartlistad i de flesta guideböcker. En hisnade summa pengar för två backpackers. Men också en summa pengar vi hoppas tjäna på, istället för att lägga pengar på dyra bussbiljetter som endast tar oss mellan A och B, och också slippa betala för boende på vandrahem varje natt då vi planerar att sova i bilen.

Bilen? Det är en Australiensisk Opel Commondore från 1995. Holden. Det vill säga Opel men med en australiensisk tillverkad V6 motor ”lika a small tractor” enligt försäljaren och bilen står just nu i verkstan i Sydney för att den läcker kylarvätska. Vi hann till Blue Mountains -två timmars bilfärd strax utanfor Sydney innan vi märkte det och fick vända. Tack och lov att ett reglage för värmesystemet lämpligt gick sönder utanför bildelsaffären -bara betala och sen byta. Och att vi fick bytt fläktrem uppe i Blue Mountains istället för mitt ute i öknen. Nej, fläktremmen gick inte sönder, men en lokal bilmekaniker dömde ut den. Så vi bytte. Han dömde också ut termostaten men det hoppas vi ska gå på vår ”two weeks guaranty” tillbaka i verkstan i Sydney. Skeptiskt -jag?

Det tog Martin och mig två veckor att till slut bestämma oss -köpa bil av privatperson? Hyra en bil eller köpa av en bilhandlare? Eller betala för busspass? Och var ska vi köpa den?
När man väl gjort valet, i det här fallet att köpa bil, måste man bestämma sig för hur dyr bil man vill ha. Martin citat; ”Detta blir nog den sämsta bilaffär jag gjort i hela mitt liv -vi har inte ens kunnat provköra den!”. Ju dyrare desto mindre chans att den stannar klockan tolv i stekande sol mitt-på-dagen-mitt-ute-i-ingenstans med dålig mottagning på mobiltelefonen. Enkelt.

Efter en vecka hade vi hunnit ungefär såhär långt. En vecka till och vi hade besökt alla shoppingcentrum, IKEA inkluderat, väster om Operahuset för att leta efter en madrass som passar i bilen, en kylväska som håller kallt länge, ett primuskök och gasflaska, täcke, kudde kastrull, gafflar, solskydd, extra motorolja -you name it.
Efter allt detta lyckades vi ta oss till lilla Katoomba i Blue Montains som antagligen har lika kallt väder som hemma i Sverige just nu men inga shoppingcentrum så långt ögat nådde (och det var ganska långt:)

och underbart trevliga människor, en lagom stor stad där man ändå kan hitta allt man behöver, ett underbart mysigt vandrarhem, fantastisk natur och lite välfortjänt ledighet.

Nu är vi alltså tillbaka i Sydney för att få kylarväskan kontrollerad och termostaten bytt, och att räkna lite på vår budget -de enda grå molnen på vår resa. Sedan hoppas vi på att äntligen börja resa på riktigt och siktet är inställt på Alice Springs och Ayers Rock. Det är cirka tio dagars bilfärd dit från Sydney och vi känner att det räcker som mål just nu.

Annonser