Ibland är upplevelsen mer fantastisk än den ser ut på bild. Martins tidiga födelsedagspresent blev just så. Jag hade läst om Crusellska vandrarhemmet flera gånger både på nätet och i STF’s medlemstidning. Vandrarhemmet som fungerar både som vandrarhem och kur-ställe med tångbad, örtmassage och liknande. Men aldrig fått med mig Martin dit. Så varför inte skrämma upp honom med vinkar om möjlig kommande födelsedagspresent i form av träningsläger med kropps-fetts-mätning (jo det är sant) på hemlig ort för att sedan överraska med lugn och ro mitt i veckan? En aningens orolig Martin dagen innan vi skulle åka. ”Vad för slags kläder ska jag ha med mig?” ”Kängor!?” Istället var det bokat massage och en natt i dubbelrum med frukost på morgonen därefter. Var själv lite nervös -en varierande grad trevliga och mindre trevliga vandrarhem har man ju stött på i sina dar, plus att jag aldrig prövat på massage. Två chansningar på ett bräde.
Det blev väldigt lyckat. Strömstad som stad i oktober utan alla turister men med fint väder fortfarande och nästan helt själva på det nostalgiska vandrarhemmet -vi fick hela kuravdelningen för oss själva på kvällen efter massagen, med relaxrum och allt. Och vad kunde gå fel med ayur vedisk massage? Inte nog med det, i vårt rum stod en dubbelsäng. Som vandrahemsbesökare är man ju van med enkelsängar, också i dubbelrum.
Däremot blev bilderna inte särskilt talande. Men här är några.

Uddevallabron. Som måste stängas vid nedisning då det finns risk att stora isflak faller från kablarna.

På vägen hem stannade vi utanför Tanum för att titta på hällristningarna som är med på UNESCOs världarvslista.

Had frighten Martin about that he was to be taken to some kind of fitness camp on his birthday. In real we were booked for one night at the Crusellska Youthostel in Strömstad, massage included. Sometimes your taken photos doesn’t make the experience justice and this was such a time. On our way home we stopped by and looked at the rock carvings in Tanum, listed as a World Heritage by UNESCO. For 3000 years ago the carvings where just above the water’s edge. Now we had to climb upwards for to see them.

A ship loaded with people. The picture a bit edited just for fun

Our keyring to our room

What a wallpaper!

They had those fragile samovar-things which I found interesting

On top of the hill there was two cairns with an outstanding view of the former bay

Hällristningarna var troligtvis inte ifyllda med färg från början. Istället valde folket på bronsåldern ut klipphällar där där det konstant rann vatten över ristingarna för att de skulle synas. På en del rann det fortfarande vatten när vi var där och det forsade små bäckar överallt.

Carved women had long hair, the men all had large calfes and penises

Så Martin, träningslägret tar vi som julklapp istället. Okej?

Annonser