På radio igår hörde jag de här kloka orden;

Ekonomi så som det används idag är inte längre läran om att hushålla med begränsade resurser utan, det är läran om att slösa med överflödet och i den läran, så kan man liksom slänga en väldigt stor del av all mat som produceras…

Så säger sociologiforskaren och friganen Morgan Paulsen i programmet Plånboken i P1. Du kan lyssna på inslaget här, och mycket mer. Vill ni bara höra just det inslaget, spola fram 21:36 minuter.

Ni som undrar -friganism betyder att istället för att bara handla sin mat i mataffären går man också och letar mat i sopcontainrar och soptunnor.
Mat som slängs från matbutiker till exempel. Mat där inte ens bäst-före datumet gått ut. Mat som det inte är något fel på. Alls. Som slängs för att det blivit över, har skavanker eller ‘fula’ märken och som därför inte säljer.

Lyssna också -längre fram i programmet -på den uppmärksammade ICAhandlaren Stefan Billing i Lund som istället för att slänga mat som blir över, lagar upp den i sitt kök i affären och sedan säljer den som lunchlådor. Och det gör han bara för sitt miljösamvetes skull!

Mera?

——————————————————————————

.

As the sience of economy is today, it’s not about to learn to economize with our resources -but to spend the abundance and thereof it’s somehow ok to waste  a large amount of groceries.

On Swedish radio yesterday I heard those wise words from the freegan and professor of sociology, Morgan Paulsen. Words worth considering.

Annonser