För någon vecka sen besökte jag och några klasskamrater SLU’s växtförädlingsstation -Balsgård.

Växtförädling. Vad det är för något?

På Balsgård försöker de exempelvis ta fram ett äpple som allergiker kan äta. De vill alltså förädla en äppelsort.

Lite häftigt, tycker ni inte det? Att man försöker lista ut vilken gen hos frukten som gör att vissa människor inte tål äpplen. Och så försöker man ta bort den genen, eller ändra dess funktion.
Äpplet som de hoppas få fram ska få heta Allgott.

Därför har de på Balsgård en av nordens största genbanker med äppelsorter.

Gissa hur många?

Närmare tusen olika äppelsorter! Som alltså är härdiga i Sverige. Och varje sort har tre träd stående i banken.

Och ibland har de äppelvandringar på hösten. Man kan då titta på äppelsorter man aldrig sett, och man får smaka och ta med sig äpplen hem.

Precis vad vi gjorde! Rekommenderas! Lördagen den 2 oktober går det en vandring.

Varje sort har en informationsskylt.

många svenska äppelsorter -VARFÖR finns så få ute i handeln!? De flesta vi smakade på var också supergoda -mycket godare än utländska äpplen.

Dayton, vacker rött skal med klädsamt vaxskikt.

Strimmiga äpplen…

…orangea äpplen.

Illröda fruktkött.

Egremont Russett -äpplen helt täckta med skorv (en svampsjukdom) och då är det en sortegenskap!
Mycket snygg måste jag säga. Helt grå-matt i strukturen, inte blank som andra äpplen. Inte så god, dock.

Eftersom vi just nu går en kurs om växtsjukdomar, var vi tvungna att titta lite på angrepp också.

Och så hittade vi vårt favoritäpple -sanslöst gott! Och Snyggt!

Birgit Bonnier.

Hittar ni det i affären -prova. Också med snyggt vaxskikt och klarröd färg.

Annonser