Nådens år 1974. Var ett bra år i Alnerup vad gäller växtskadegörare.  I alla fall verkade det så, med tanke på att alla spritade svamp-sjukdomar vi tittade på i mikroskop igår,var inlagda just det året.

Till exempel en äcklig morot med svartmögel – Chalaropsis thielavioides. Från samma år som Abba vann Eurovisionsschlagerfestivalen med Waterloo. Harry Martinsson får nobelpris och Uri Geller böjer skedar.

Notera groparna i moroten på nederdelen. Före detta levande svamp alltså.

En tulpanlök sparad åt eftervärlden… som då i sina glansdagar drabbades av någon slags röta. Ni kan ju tänka er den trevliga synen i mikroskopet…

Spritlukten var inte heller att leka med. Hulda fick huvudvärk.

Vi fick faktiskt titta på mer nutida saker också. Levande saker. Som växthusspinnkvalster som sprang runt på blad och bajsade, sög växtsaft så tarmarna pulserade eller blev uppätna av rovkvalster. Plötsligt var man inte så sugen på att peta på bladet ifråga, mer.

Vi fick också chansen att titta på bladlöss. Närmare bestämt gurkbladlus –Aphis gossypii. Ännu närmre bestämt alldeles nyss nedstoppade i sprit.

Skall se ut ungefär såhär, om bilden är svårtolkad (fotad genom linsen i mikroskopet -med mobilkamera -kan ha den inverkan):

De var så nyligen nedstoppade i sprit, att de nog inte riktigt fattat vad som hänt. Eller så hade de värsta festen. Observera alltså att jag inte rör på kameran i videoklippet: lössen lever fortfarande.

Det var dagens rapport om vad jag sysslar med på min utbildning!

Annonser