Etiketter

, , , , ,

Mera Danmark.
Efter en bro eller två i begynnelsen av vår skol-exkursion,

landande vi på Tvedemose på Själland. 10% av all odlad svamp i Danmark växer till sig här. Stort plejs alltså.
Svamp svamp.

Champinjon. Till och med på husen.

Jens Christian, en av ägarna lotsade bort oss till början av svamptillverkningen. Vilket innebär att tillverka fin kompost på hästskit. Tvåtusen ton hästbajs blandat med halm, kommer till Tvedemose varje vecka i stora containrar.

Gödseln lastas in i en lång hall där komposteringsprocessen börjar.

Från start till färdig kompost tar två veckor.

Bland annat ska gödseln brinna ihop. I naturen hade den processen tagit minst ett år.

Jens förklarar att cellulosa frigörs i komposteringen, och det är det som ger näring åt svampen.

Kompostmaterialet matas in på stora rännor in i en sorts ugn för att brinna ihop ordentligt.

Allting tvättas regelbundet av. Man måste hålla allting kliniskt rent. Svamp är ju ändå svamp och har man ett material som champinjoner trivs på, innebär det ju också att alla andra svampar trivs där också. Men inga bekämpningsmedel används på Tvedemose.

Komposten blandas med inköpt svamp-mycel som odlats på spannmål.

Svamp på påse.

Blivande champinjoner.

Såhär ser substratet ut. Om tjugo dagar plockas första omgången champinjoner.

Efter nån vecka…

Mest vitt ludd. Spännande!

Svampen odlas i våningar i något som liknar kyl-rum.

Nu börjar det hända något!

Varmt och fuktigt -perfekt för en svamp.

Här är det inte många dagar kvar innan plockning.

På Tvedemose plockas det svamp 365 dagar om året.

Inte visste jag att svamp kunde vara krispig -men såhär färska är dom det!

Plockningsvagn som automatiskt går framåt så personalen slipper gå i sidled. För allt plockas för hand.

Vassa knivar. Viktigt.

Varje odling plockas flera gånger där sista omgången svamp används till processade produkter och därför skördas med maskin!

Här skymtas maskinen som fungerar som en stor horisontell brödkniv.

Färdig att levereras.

Efter sista skörd, höjs temperaturen så svampen avdödas och man planterar en ny kultur.

Varm svamp luktar inte gott.

Men, det odlas inte bara champinjoner. Inte i den här mindre och äldre avdelningen.

Värsta svampen!

Svampen heter pleutorus eryngii på latin. Nära släkt med ostronmussling. Kallas kejsarhatte i Danmark och vad den heter på svenska har jag ingen aning om. Förslag?
Odlas i sågspåns-aktiga fibrer från dansk skog för att efterlikna naturliga förhållanden.

Nerpackad.

Och -är man i Danmark ska man såklart ta en pilsner till lunchen. Observera att vi inte ens börjat på lunchen innan ölen intages.

Eller så dricker man ramlösa om man kör hyrbilen. Som jag.

Annonser