Etiketter

, , , , , ,

Hade tänkt lägga ut bilder från Skånsk Trädgård redan i veckan, men någon på mässan måste ha gett mig världens influensa, som däckat mig i flera dagar.

I alla fall, såhär ser man ut undertill som student-rådgivare. Sjuttiotals-skjorta fyndad på second hand, så också Tommy Hilfiger-kjolen.

Här satt vi, i SLU’s rådgivningsmonter.

Tyvärr syntes inte min snygga skjorta så mycket, eftersom man helst skulle använda sin SLU-tröja, som såhär, som jag såg ut på fredagen.

Att sitta såhär och ge spontan rådgivning är sjukt stressigt. Det kom så många att vi till slut fick fixa ett kösystem för alla som ville prata med oss. Det var prata växter oavbrutet i fyra timmar. Varje dag.
Här är Jenny, lyssnande på problem.

Det fascinerande var att nästan alla som ville ha hjälp, hade förberett sig med färglagda ritningar och bilder på sina trädgårdar! Himla seriöst!
Anna Visala i full gång med att hjälpa till.

Det tråkiga var att de flesta också blev rätt besvikna när de inte kunde få designhjälp av oss som läser odling och inte design, som inriktning. De flesta förstod inte heller att vi gjorde detta på vår fritid och inte är färdigutbildade ännu, utan frågade vad man jobbade med. Man kan lugnt säga att det var svettigt ibland. Men samtidigt superroligt!

Vi hade fått tre magnolior i container till vår monter. Även de såg lite härjade ut.

Den roligaste frågan jag fick, var från ett ungt par som resolut satte sig ner och meddelade att:
”Vi vill ha en magnolia som blir högst tre meter hög, blommar hela sommaren och inte har för stora blad eller blommor!”
”- … Jaha, först måste jag veta vad för slags jord ni har, där ni tänker sätta den?”
” Ja, det är sandjord!”
”!”
Det var bara att förklara att magnolior är känsliga ena, och sandjord är långt ifrån deras jordkrav. De vill ha mullrik, fuktig jord. Dessutom blommar de inte alls länge. Såatte …

Först på söndagen hann jag gå runt och titta lite på alla andra utställare. Då hade jag inte höjt blicken från mina böcker och kunder många minuter. Mässan var en blandad Hus & Hem och Trädgårdsmässa, och ”vårt” stråk hade en sån här påkostad entré.

Från känd fröfirma ska tilläggas.

Som hortikulturell, fnyser man lite åt sådant här. Färgad vitmossa på väggen! Som enligt försäljaren levde. Pf! Fanns i alla neonfärger som tänkas kan. Chili eller lavendel-nyans, någon? Förutom alien-grön då.

Den här bilden är till Linda. Jag och Hulda diskuterade huruvida man gillar begonior eller inte. Linda är i alla fall säker.

Gick ett varv runt Flyinge Plantskola’s väldigt satsiga monter. Här till exempel, en extra pytteliten Pinus mugo av sorten ‘compacta’. Blir förmodligen inte större än såhär.

De hade magnolia ihop med barrträd, möjligen lärk. Insåg att det var riktigt snyggt.

Jag gick också förbi montern där tre, redan examinerade trädgårdsingenjörer gjort en väldigt rolig installation. Vad tycker ni? De meddelade att de hade rödlök över …

Sist får ni en bild på det fina lyset i taket i utställarnas matsal.

Malmö mässområde är helt nybyggt (ens färdigbyggt) och man kan ju säga att Malmö Stad har lagt en del pengar på det här området som förr bara var åker. Vi trädgårdsingenjörer har bara fått lära oss designmisstaget de gjort på Hyllie Station -där har de ställt 40 (!) bokar i små jordgropar. Just bok är om än mer känslig än magnolia vad gäller ståndortskrav. Vi får se hur länge de överlever.

Vill ni se hur Malmö vill att området ska se ut i framtiden -kolla här.
Under tiden ska jag försöka bli frisk. Jag hade en hel drös med roliga saker jag skulle göra nu i helgen, nu får jag se om jag orkar göra en endaste en. Martin kommer och tar hand om mig i alla fall, det ser jag framemot. Om en timme hämtar jag honom vid tåget.

______________________
Finally some pictures from me and my classmates counselling mission at the Scania Gardening trade fair last weekend. Someone probably gave me the flu at the convent and I’ve been really under the ice last week, not having the strength to do anything. But within an hour or so I will fetch Martin at the train station and he will take care of me.

Annonser