Etiketter

, , , , , , ,

Tänk att halva veckan i Hongkong gått redan! Det blev torsdag dag sex och vi begav oss ut på vandring. Hongkong är ungefär lika stort som Eskilstuna kommun. I Eskilstuna bor det ca 96 000 innevånare. Hongkong ståtar med en befolkning på sex miljoner, närmare sju.

Ändå finns det gott om natur i Hongkong med vandringsleder, naturreservat och öde stränder. Antagligen är det på grund av att Hongkong är så bergigt.

En av de mest turistiga bergstopparna är Victoria. En gång i tiden byggdes en tågbana upp till toppen så att rika västerlänningar kunde bygga sina hus ovanför staden för att få lite svalka. Ingen har påstått att det är kallt i Hongkong …

I alla fall så utgår det flera vandringsleder från toppen och vi ville komma bort lite från det konstanta trafikbullret. Så vi tog oss bort till den gamla tågbanan som nu fungerar som turisttåg. 1.4 kilometers resa brant uppför.

Väl där, lyckades vi få en karta över några vandringsleder i turistinformationen och gick snabbt ifrån alla souveniraffärer, Burger King och Häägen Dazs. Förbi den här jättefikusen (gissar jag) som klamrar sig fast på muren.

Det verkar som att just vandra, är inget den stora massan ägnar sig åt på The Peak. Vi blev snabbt ensamma på vägen. Väldigt skönt.

Det var bara vi och en himla massa fjärilar. Överallt!


Det var tänkt att vi skulle gå nedför berget och ta en buss hem, men den vägen var så tråkig så vi vek av runt berget istället.

Det fanns mycket kul att titta på.

En supersnygg klängväxt/lian. Den ville jag ta med hem.

Men roliga krokar på ändarna på grenarna för att gripa tag och hänga fast med.

Fler saker som klamrar sig fast.

Försökte göra en liten inspelning av vår vandring. Tyvärr blev den väldigt skakig.

Om ni undrar vad det är som låter i videoklippet, så undrade vi det med. Nån slags insekt som var helt omöjlig att fotografera. Jag trodde det var en jättestor fjäril först. Men hur fasiken kan en fjäril låta så högt och mycket!?

Efter en del googlande lyckades jag ta reda på att det är cikador som låter sådär högt! De är inte släkt med fjärilar alls, utan med våra spottstritar. Intressant! Detta är den bästa bilden jag lyckades ta.

Vi hade hela tiden vandrat på norrsidan om bergstoppen, men plötsligt hade vi kommit runt till sydsidan och det blev torrare och varmare. Utsikten öppnade sig ut mot havet. Bakom höghusen i alla fall.

Jag svingade mig lite i lianerna. Smidigare än Tarzan.

Tittade länge på det här konstiga trädet. Alltså, vad är det?

Hittade en vandrande pinne. Den var så smal att den var svår att fotografera. Jättesvettigt var det också.

Rosa ullöss. Tror jag i alla fall. Sånt har vi minsann inte i Sverige!

Så började vi återkomma till civiliserade trakter igen. Vi gick igenom en liten park.

Och så var vi tillbaka till turisteriet igen vid tåget. Det finns ett helt shoppingcenter här till och med, utöver Burger King och Häagen Dazs. Vi tog snabbt tåget ner.

Efter en välbehövlig dusch var det dags för en ny bekantskap i matväg.
Hot Pot
. Bland det godaste jag ätit i hela mitt liv! Kinesisk fondue helt enkelt. Först väljer man kött och grönsaker från menyn. Sedan öppnar de ett hål i bordet.

Så kommer servitören med en hel bricka full med olika såser. Egentligen ska man blanda själv, men servitörerna på stället tyckte nog inte vi kunde sånt, utan blandade såsen åt oss. Lite olja, lite jordnötssås, lite chilisås, lite soja, lite färsk koriander, lite färsk salladslök. Ungefär. Såsen ser ni i bild ovan längst till vänster.
Så kom de med själva hot pot:en.

En stålkanna i en kopparskål med buljong, gjord på grönsaker och små räkor bland annat. I kannan brinner det med hjälp av kol. Det ryker och bolmar. Så värms buljongen upp.

Vi valde handgjorda nudlar, dumplings, frikadeller, nötkött och två olika kålsorter. Sen så kör man! Doppar, kokar, fiskar upp och doppar i såsen. YUM!

Ungefär såhär gott tyckte jag att det var! Det jag håller i är i och för sig deras äckliga efterrätt som alltid ingår -friterad bulldeg med söt röd bönröra inuti :/ men allt annat var. Så. Gott.

Det var gott att äntligen få lite grönsaker försig, i form av kålen. Det äts mycket lite sallader här. Inte alls, skulle jag säga. Grönsaker serveras tillagade och ihop med kött. Det anses säkert fattigt att äta bara grönsaker.

Nästa Hongkong-inlägg handlar om solbränna.

__________________________
Day six we escaped the noise in the city with a hike at the Victoria Peak. Took the touristic peak tram to the even more touristic Peak Tower. We hurried past the shopping mall (!) and began walking downhill. Suddenly we where all alone – obviously hiking is not a thing most tourists do here. Interesteing nature, especially the green stick insect and the cicadas and their noise -you can hear them in my shaky video.
After the hike and a cold shower we tried Chinese fondue -Hot Pot. So delicious! One of the best things I’ve ever eaten!

Annonser